Welcome2work - inspiratiegids - icoon boekje

GA AAN DE SLAG MET DEZE
STAP VOOR STAP INSPIRATIEGIDS


Je staat ervoor open om je team te versterken met een medewerker met een arbeidsbeperking. Maar dan slaat de twijfel opnieuw toe: waar kan je deze mensen bereiken met je openstaande functie? Zal die persoon rendabel kunnen meedraaien in de organisatie? Moet ik begeleiding voorzien? Hoe gaan de collega’s reageren?

Deze inspiratiegids neemt je mee in de verhalen van collega-werkgevers en HR-verantwoordelijken. Daarnaast krijg je tips voor elke stap in het aanwervingsproces en de opstart in je organisatie. Een waaier aan links wijst je tot slot de richting van externe hulp en extra informatie.

Veel succes!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

STAPPENPLAN

STAP 1

Op zoek naar geschikte kandidaten

Je wil groeien naar een meer inclusieve onderneming en mensen uit kansengroepen aanwerven. Hoe begin je eraan? Waar moet je op letten bij het uitschrijven en verspreiden van de vacature? Welke organisaties kan je contacteren?

STAP 2

Aanwerven

De meest geschikte sollicitant heeft een arbeidsbeperking. Zal hij snel op volle kracht meedraaien? Hoe organiseer je de opstart? Is een proefperiode mogelijk? Hoe beoordeel je zijn competenties? 

STAP 3

Premies en ondersteuning

De aanwerving is in orde. Hoe informeer en ondersteun je de collega’s? Hoe voorzie je eventuele extra begeleiding voor de nieuwe medewerker? Is er financiële steun voorhanden? En wie kan jou als werkgever bijstaan?

STAP 4

Job op maat

Zijn er fysieke aanpassingen nodig zodat de nieuwe medewerker de job beter kan uitoefenen? Hoe pas je de job aan? Kies je voor progressieve tewerkstelling? En/of voor jobcrafting, -carving of inclusief jobdesign?

STAP 5

Integratie

Je wilt ervoor zorgen dat de nieuwe collega zich thuis voelt in het bedrijf. Wie stel je aan als buddy? Hoe bereid je de collega’s voor? Zijn er coaches die jou kunnen helpen?

STAP 6

Evaluatie

Het is tijd om het traject van de nieuwe medewerker te evalueren. Wanneer spreek je van een succes? Heeft het nut om regelmatige evaluatiegesprekken in te plannen? Hoe pak je het aan als het niet lukt?